Henk Stolk

Categorie: Theorie en wetenschap -> Henk Stolk

FILOSOFIE voor DUISTERNIS - I

Henk Stolk - filosofie voor duisternis deel 1Dit eerste artikel wil een eerste poging zijn om met behulp van een meer filosofische insteek tot verwoording van een algemeen menselijk argument voor het intu├»tieve gevoel voor het behoud van de duisternis te komen.  Met de verwachting en de hoop dat er met de delen die volgen de duisternis een plaats mag krijgen waarin die voor ons kan gaan spreken.

auteur Henk Stolk
uitgegeven 08-12-2001
prijs  gratis download
formaat  pdf bestand
verkrijgbaar via   pdfFILOSOFIE-voor-DUISTERNIS-I.pdf

FILOSOFIE voor DUISTERNIS - II

Henk Stolk - filosofie voor duisternis deel 2Dit tweede artikel van onderbouwing voor de duisternis verlaat het menselijke standpunt en zoekt de positie van de duisternis zelf. De eerste vraag die dan opdoemt is of wij ons in de duisternis van de gebruikelijke menselijke communicatie en logica op dezelfde wijze kunnen bedienen als bij het waarnemen en denken van de mens.

auteur Henk Stolk
uitgegeven  14-05-2008
prijs  gratis download
formaat  pdf bestand
verkrijgbaar via   pdfFILOSOFIE-voor-DUISTERNIS-II.pdf

FILOSOFIE voor DUISTERNIS - III

Henk Stolk - filosofie voor duisternis deel 3Licht en duister zijn weliswaar gescheiden begrippen, maar met welk intiem verband? Er lijkt geen licht te kunnen bestaan zonder een schaduwmogelijkheid in zich mee te dragen. Ieder object werpt in het licht haar schaduw achter zich. Moeten de begrippen licht en duisternis wel gescheiden worden beleefd, of is het een eenheid in polariteit die in haar midden het kleurenspectrum als synthese draagt?

auteur Henk Stolk
uitgegeven  12-05-2014
prijs  gratis download
formaat  pdf bestand
verkrijgbaar via   pdfFILOSOFIE-voor-DUISTERNIS-III.pdf

FILOSOFIE voor DUISTERNIS - IV

Henk Stolk - filosofie voor duisternis deel 4Hoe kan de entiteit van de duisternis nog diepgaander worden onderzocht? We gaan daarvoor door een omweg van de ruimte voor het vinden van een inweg in de versluierde ontologie van duisternis.

auteur Henk Stolk
uitgegeven  04-02-2015
prijs  gratis download
formaat  pdf bestand
verkrijgbaar via   pdfFILOSOFIE-voor-DUISTERNIS-IV.pdf

De bron van de lamp herkennen

De gebruikelijke namen in de lampenwereld worden gekenmerkt door een reeks verschijnselen die met de vorm of werking van de lamp samenhangen. Kogellamp, gloeilamp, kaarslamp, fluorescentielamp, hogedruk kwik-jodide lamp, hoge- en lagedruk natriumlamp, LED lamp etc.

auteur Henk Stolk
uitgegeven 10-01-2017
prijs  gratis download
formaat  pdf bestand
verkrijgbaar via    pdfDe_bron_van_de_lamp_herkennen.pdf
English version   pdfRecognizing_the_source_of_the_lamp.pdf

Hoe verlicht is het licht?

Sinds mensenheugenis wordt licht in verband gebracht met bewustzijn. In de taal licht dit verband in uitdrukkingen kleurrijk op. De led-hype, die de lichtwereld doortrekt, wordt overheerst door een bewustzijn van energiebesparing.

auteur Henk Stolk
uitgegeven  04-09-2016
prijs  gratis download
formaat  pdf bestand
verkrijgbaar via    pdfHoe_verlicht_is_het_licht.pdf
English version   pdfHow_illuminated_is_the_light.pdf