Categorie: Licht en omgeving -> subcategorie: Licht en toegankelijkheid
30 minuten
OVLNL en Licht & Toegankelijkheid
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (VN-verdrag handicap) is in Nederland op 14 juli 2016 in werking getreden. Vanaf dat moment is Nederland verplicht om het verdrag uit te voeren. Het verdrag moet leiden tot inclusie van mensen met een beperking. Daarnaast benadrukt het VN-verdrag extra het belang van toegankelijkheid en persoonlijke mobiliteit voor mensen met een beperking. Het is nodig om deze zaken goed te regelen.
Stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL) is samen met de gemeentes Utrecht en Zoetermeer, en drie belangenorganisaties* van mensen met een visuele beperking een project opgestart. Het doel is om samen een meetmethode te ontwikkelen om de hoeveelheid verblindend licht dat een ledarmatuur veroorzaakt (van tevoren) te kunnen bepalen. De kennis en inzichten zal ook fabrikanten stimuleren om betere ledverlichting te ontwikkelen, die minder verblinding veroorzaken. Ook voor mensen zonder visuele beperking.
Aanleiding voor de studie is dat er op plekken waar ledverlichting in de openbare ruimte wordt toegepast signalen worden opgevangen over lichthinder, onder andere bij mensen met een visuele beperking.
Het voorbereidende theoretisch onderzoek is inmiddels afgerond en ook zijn er lichtmetingen gedaan. In september begint de projectgroep met onderzoek op een proeflocatie in Utrecht (Carnegiedreef) waar elf verschillende ledarmaturen zijn geplaatst, met elf testborden. Aan verschillende doelgroepen wordt gevraagd om de online vragenlijst in te vullen met vragen over de verlichting van de ledarmaturen. Op dezelfde meetpunten zijn de lichtmetingen gedaan om objectieve gegevens over de armaturen te verzamelen. Door deze gegevens samen te voegen hoopt de projectgroep verbanden te kunnen leggen tussen de eigenschappen van de ledlamp en verblindingshinder en een aanzet te maken tot een nieuwe standaard. Zo kunnen gemeentes betere keuzes maken voor lampen bij openbare verlichtingsprojecten en verblindingshinder beperken. En kunnen we de industrie stimuleren voor ontwikkeling en innovatie op dit onderdeel.
*Belangenorganisaties:
Wilt u meedoen aan het belevingsonderzoek?
Bent u jonger dan 30 jaar, ouder dan 60 jaar of heeft u een visuele beperking? Bezoek dan de proefstraat op de Carnegiedreef en test mee! Dat kan nu al. De focus ligt op personen uit de doelgroep. Maar iedereen kan en mag meedoen, graag zelfs!
Iedere eerste maandagavond van de maand kunt u samen met een kleine groep belangstellenden testen. Een verlichtingsdeskundige van de gemeente geeft daarbij informatie en zal de test begeleiden. Neem uw eigen smartphone of tablet met internet mee om de vragenlijst in te vullen. Het onderzoek loopt tot en met april 2022. Aanmelden kan door te mailen naar
Komt u liever op een andere avond? Dan kunt u zelf naar de proefstraat gaan en de armaturen met behulp van de vragenlijst beoordelen. Als u alle armaturen wilt testen, bent u ongeveer een uur bezig. Heeft u minder tijd, dan kunt u eerder stoppen.
Kennisbijeenkomst
Voor medewerkers van gemeenten en marktpartijen die zich professioneel bezig houden met openbare verlichting zal OVLNL een aparte bijeenkomst organiseren. Hierbij wordt dieper in gegaan op de onderzoekmethode en resultaten en technische aspecten. Daarna gaan de deelnemers de test doen.
Meedoen
Gemeenten die interesse hebben om ook een proefstraat op te zetten helpen we hierbij graag op weg. Meer informatie of een afspraak plannen, dat kan door een mail aan
De studie is opgezet in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht. Op de webpagina van de gemeente is een korte film te vinden www.utrecht.nl/welkelamp
Via de nieuwsbrief van OVLNL blijft u op de hoogte.
30 minuten
plattegrond_proefstraat_Carnegiedreef_2020.pdf
Categorie: Licht en omgeving -> subcategorie: Licht en toegankelijkheid -> subcategorie: projecten