Richtlijnen en regelgeving

Categorie: Richtlijnen en regelgeving

Discussiestuk: Oplegnotitie en regelgevend kader OVL

OVLNL/ IGOV heeft opdracht gegeven aan FE Consultancy BV te Rotterdam om wet en regelgeving in kaart te brengen rond de veiligheid bij het aanleggen, het onderhoud en het bezitten van Openbare Verlichting (OVL). Doordat er meerdere belanghebbenden bij zijn betrokken ontstaat er een palet aan regelgeving die van invloed is. Deze notitie maakt noodzakelijkerwijze eerst een aantal juridische begrippen duidelijk die nodig zijn om per situatie te begrijpen wat het krachtenveld is bij aansprakelijkheid en introduceert tevens relevante Europese wetgeving. Deze notitie geeft ook inzicht in algemeen verbindende regelgeving en de markt van zelf-regulering. Door de omvang van de regelgeving op zowel Nationaal als Internationaal niveau kan deze Notitie slechts een verkenning zijn en tevens een uitnodiging vormen om later meer specifiek op bepaalde onderdelen in te zoomen.

Door Edward Neef.

pdfOVLNL-IGOV_notitie_Regelgevend_kader_E-veiligheid_OVL_aug_2019.pdf

pdfOplegnotitie_bij_de_OVLNL-IGOV_notitie_Regelgevend_kader_E-veiligheid_OVL.pdf

Reacties op deze notitie kunnen verzonden worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gezichtsherkenning in de openbare ruimte.

In verblijfsgebieden wordt de berekende hoeveelheid licht die op de omgeving valt uitgedrukt in de horizontale verlichtingssterkte. Vóór 1980 waren de horizontale verlichtingssterkte en de gelijkmatigheid de enige twee indicator voor het kwantificeren van de kwaliteit van de openbare verlichting. Het te berekenen gebied daarvoor, is van erfgrens tot erfgrens en omvat dus trottoirs, parkeervakken en de rijbaan. De lengterichting van het berekeningsvlak ligt precies tussen twee opvolgende lichtmasten. Om de kwaliteit van de verlichting te bepalen wordt het gemiddelde verlichtingsniveau op dit vlak berekend en de gelijkmatigheid van de verlichting. Deze gelijkmatigheid wordt bepaald door de minimale waarde van het verlichtingsniveau te delen door de gemiddelde waarde ervan.

Door Nico de Kruijter

Het volledige artikel: pdfArtikel_gezichtsherkenning_dekruijter_31-03-2016.pdf110.48 KB

Gklasse zin of onzin?

Met de komst van led is de G-klasse achterhaalt en niet meer bruikbaar.

De G‐klasse voor het beperken van de hoeveelheid licht ter vermindering van lichtvervuiling en verblinding wordt vaak, in de huidige contracten, opgenomen als eis.
Maar is deze eis nog wel zinvol? Met de komst van de led verlichting zijn namelijk alle mogelijke uitstralingsvormen en karakteristieken realiseerbaar! Leidt het eisen van een bepaalde G‐klasse wel tot minder lichthinder of juist tot meer? Hoe zit het met de neveneffecten van het stellen van deze eis? In dit artikel geven wij u hier antwoord op.

Door Nico de Kruijter

Het volledige artikel: pdfGklasse_zin_of_onzin_versie_3.pdf540.19 KB

artikel Dr.ir. D.A.Schreuder over TI

Verblinding in de straatverlichting, TI, Dr. ir. D.A. Schreuder

Leidschendam, 21 maart 2018, Duco Schreuder Consultancies
--------
Inhoud
Verblinding in de straatverlichting, TI
1. Inleiding, plaats van TI
2. De achtergronden voor het TI-concept
3. Commentaar
(a). Drempelwaarden
(b). Luminanties
(c). De invloed van de autovoorruit
(d). Mesopisch zien
(e). De sluierluminantie
4. Conclusies en aanbevelingen
----
Het volledige artikel als pdfpdf bestand downloaden...136.87 KB