IGOV speldje 2020 en Terugblik OVL symposium 2020

Het online OVL Symposium 2020 bracht professionals op het gebied van openbare verlichting bij elkaar. Het Gedachtegoed over omgevingsgericht lichtontwerpen krijgt vorm.

Nieuws

De aftrap van het symposium werd verricht door dagvoorzitter Chantal Verspaille, OVLNL-voorzitter Arthur Klink en John de Joode van het NSVV. Aan Klink en De Joode werd onder meer gevraagd welke ontwikkelingen er in het komende jaar centraal staan. “Wij zien dat het gedachtegoed over omgevingsgericht lichtontwerpen vorm begint te krijgen. Het welbevinden van mens en omgeving komt steeds meer centraal te staan. Er zijn inmiddels goede studies verricht, er worden mooie projecten uitgevoerd en wij als OVLNL proberen handvatten mee te geven aan mensen die bezig zijn met openbare verlichting.” De Joode denkt dat thuiswerken steeds meer de norm gaat worden. “Daar komen ook steeds vaker lichtvraagstukken bij kijken. Ook de buitenruimte gaat anders ingericht worden het komende jaar. De vergevorderde techniek en participatie zorgen voor omslag in denken.”

Hinder door ledarmaturen

Na de verschillende goedbezochte sessierondes waarbij thema’s verlichtingskunde, smart city & lighting en licht en omgeving ruimschoots aan bod kwamen, gaven wethouder van de gemeente Utrecht Kees Diepeveen en Annelies de Jong, directeur Solgu, een keynote over hinder door ledarmaturen. In Utrecht Overvecht is een testlocatie ingericht om mensen verschillende lichtarmaturen te laten ervaren. Solgu vertolkt in Utrecht de stem van mensen die door hun beperking te zeer belast worden om zich te kunnen organiseren. De Jong: “Inwoners kunnen zich bij ons melden als ze overlast ervaren in welke vorm dan ook. We ontvingen tijdens de overgang naar ledverlichting veel klachten. We wilden graag dat voordat de hele stad over zou stappen naar ledverlichting dat er eerst een testonderzoek plaatsvindt. Daarom zijn we blij met de proefopstelling.” De Jong is duidelijk wanneer het project voor haar geslaagd is. “Als het merendeel van de mensen zegt dat ze met de ledverlichting kunnen leven, er niet verblind door worden door en veilig een weg kunnen vinden.” OVLNL heeft dit opgepakt en naar landelijk niveau gebracht. OVLNL heeft opdracht gegeven voor onderzoek naar een maatlat voor het bepalen van grenswaarden voor hinder door led armaturen in de woonwijk. De proef loopt nog tot medio april en iedereen kan via een app bevindingen van de teststraat delen. De enquete is te vinden op www.ovlnl.nl/hinder en op www.utrecht.nl/welkelamp staat een informatief filmpje.

Handleiding Participatie

Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans presenteerden de praktische handleiding voor participatie en openbare verlichting tijdens het symposium. Het boekje geeft antwoord op praktische vragen, geeft een inleiding op het onderwerp participatie en bevat een heel aantal voorbeeldprojecten ter inspiratie. Bekijk het filmpje: https://youtu.be/_ug50eZ2VIQ

IGOV-speldje

Ook deze editie van het OVL Symposium stond in het teken van de uitreiking van het jaarlijkse IGOV-speldje. Dit jaar ging de onderscheiding naar Daaf de Kok van Licht en Donker Advies. “Ik ben vereerd om jou dit speldje te overhandigen”, aldus Arthur Klink. “Dankzij jou zijn we regionale IGOV-platformen gaan organiseren en zijn de kenniscafés ontstaan.” De Kok was vereerd met het speldje: “Ik ben beduusd dat ik dit speldje in ontvangst mag nemen. Ik ga het speldje met trots dragen en blijf strijden voor nog meer openheid en transparantie.”

IGOV speldje Daaf de Kok

 Overige presentaties

Evenementen