Met een paar kliks de bodemkwaliteit bepaald

Voor de veiligheid van gravende werknemers, maar ook in het kader van de Wet bodembescherming (Wbb) hebben we de plicht om voorafgaand aan graafwerkzaamheden eerst de bodemkwaliteit te bepalen. Een tijdrovend, maar nodig proces. Aannemers zijn er vanwege de Arbowetgeving steeds alerter op en ook handhaving in het kader van de Wbb komt door de koppeling van verschillende systemen steeds vaker voor. Netbeheerders zetten de verantwoordelijkheid voor het doen van onderzoek tegenwoordig vaak door naar de opdrachtgevers, waarmee steeds vaker van de gemeente wordt verwacht dat zij die informatie over de kwaliteit van de bodem aanleveren. Dit is een specialisme, die niet bij elk van onze leden in de organisatie snel beschikbaar is. Om die reden is het IGOV op zoek gegaan naar een partij die onze leden kan ondersteunen bij het bepalen van de bodemkwaliteit. En die steun is gevonden, in een samenwerking met ingenieursbureau Stantec.

Stantec werkt al jaren samen met netbeheerders, aannemers en gemeenten in de voorbereiding op graafwerkzaamheden en het bepalen van bodemkwaliteit. De organisatie heeft de afgelopen vijf jaar de Bodemrisicokaart ontwikkeld, een online applicatie die is gebaseerd op de kennis en expertise op het gebied van bodemkwaliteit en nauwe samenwerking met de grootste kabel- en leidingenbedrijven van Nederland. De Bodemrisicokaart gebruikt grote hoeveelheden verzamelde data van eigen onderzoek van Stantec en informatie uit nagenoeg alle openbare bronnen in Nederland, om te adviseren over veiligheidsmaatregelen conform de richtlijnen en eisen van bevoegde gezagen. Voor locaties in heel Nederland.

Arthur Coevert, Accountmanager bij Stantec: “De Bodemrisicokaart is een platform waarmee met een paar kliks duidelijkheid wordt gegeven over de risico’s. De gebruiker kan op de kaart aangeven waar er gegraven gaat worden en direct volgt een duidelijk advies over de veiligheid conform CROW400 en de compliancy met betrekking tot de Wbb. Het grote voordeel is dat je daarmee de eerste stap zelf kunt doen. De meeste locaties in Nederland hebben een goede bodemkwaliteit, wat betekent dat de graafwerkzaamheden vrijwel direct kunnen plaatsvinden, zonder dat een externe benodigd is. En voor die locaties waar veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden, kunnen de adviseurs van Stantec ondersteunen in het proces.”

Arthur Klink: Ik adviseer iedereen een samenwerking met Stantec omdat het bedrijf met de Bodemrisicokaart een applicatie biedt waarmee voor alle gebruikers, technisch en niet-technisch, op een duidelijk manier zichtbaar wordt gemaakt wat de staat van de bodem is op een locatie. Na een marktverkenning hebben we in Utrecht een pilot gedraaid met Stantec, waarin Stantec heeft laten zien dat zij ons werkveld goed kennen en de juiste informatie zonder onnodige kosten en tijdrovend onderzoek kunnen leveren.”

Als lid van het IGOV of IGOV Innovatie Platform is het mogelijk om vrijblijvend kennis te maken met het platform van Stantec, de Bodemrisicokaart. Heeft u interesse in een introductie? Neem dan contact op met Arthur Coevert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-54278199).

Evenementen

07 november 2020
18:30 - 23:00 uur
GEANNULEERD! Glow Eindhoven - 07-11-2020 t/m 14-11-2020
26 november 2020
17:00 - 23:00 uur
Amsterdam Light Festival - 26-11-2020 tm 17-01-2021
02 december 2020
09:00 - 17:00 uur
Vakbeurs Openbare Ruimte STAY & GO
05 januari 2021
13:30 - 20:30 uur
Symposium + Nieuwjaarsbijeenkomst
08 juni 2021
09:30 - 17:00 uur
Vakbeurs Ruimte en Licht