logo ovlnl 252x60 bg white

header afbeelding ovlnl partners

Aanleiding
Smart Lighting: wie is er niet mee bezig? Er gebeurt op dit gebied heel veel: monitoren op afstand, slim dimmen, gebruik van sensoren, nieuwe use cases. En ook: het integreren van laadinfrastructuur of 5G in de mast. Hoe passen deze ontwikkelingen in het domein van openbare verlichting? Hoe kun je alles bijhouden en bepalen wat voor jouw situatie wel of niet belangrijk is?

Na de twee publicaties over Smart Lighting, is het tijd voor het OVLNL Netwerk Smart Lichting om opnieuw te bezien wat we hierin samen – met en voor elkaar - kunnen betekenen. In augustus 2021 hebben we met elkaar een brainstorm gehouden om op te halen welke vragen en uitdagingen op het gebied van Smart Lighting leven om mee verder te gaan. Hierbij kwam ook sterk naar voren dat er behoefte is aan meer dan alleen kennisuitwisseling op themabijeenkomsten, maar aan een echt leertraject, waarin we kunnen leren van elkaars ervaringen en de nieuwe inzichten ook direct kunnen relateren aan het eigen werk of lopende projecten.

Project kennisdelen
Wij – Arthur Noordhoek, Robert Tissing en Rianne Valkenburg - hebben die uitdaging opgepakt en een project gedefinieerd “Kennisdeling Netwerk Smart Lighting”, dat we graag binnen het netwerk, met jullie willen gaan uitvoeren. Hierin willen we gemeentes bij elkaar brengen die bezig zijn met smart lighting en die hier met andere gemeentes en – waar relevant – met bedrijven en experts, verder aan willen werken. We kiezen bewust voor een benadering vanuit de vraagkant en daarom roepen we gemeentes op om eerst helder te krijgen waar de uitdagingen en vragen liggen in de toekomstige realisatie van smart lighting. Laat je daarbij niet beperken tot jouw rol als beheerder van verlichting, ook je collega’s van andere domeinen kunnen aanhaken bij onderwerpen als dat relevant is, net als externe adviseurs als je daar veel mee samenwerkt.

Doel
De transitie naar smart lighting en smart city is in volle gang en de leden van OVLNL krijgen daar in hun dagelijkse praktijk mee te maken. Om jullie hierbij te helpen wordt kennisuitwisseling binnen het Netwerk Smart Lighting naar een hoger plan getrokken, waarbij actuele kennis en actieve participatie kernbegrippen worden. Doel is het actief delen van kennis en ervaring onder de deelnemers aan het project over:

  • De mogelijkheden van smart lighting en in het verlengde daarvan smart city
  • De benodigde organisatie- en procesaanpassingen voor de succesvolle implementatie van smart lighting (en smart city)
  • De meerwaarde, nut en noodzaak en te hanteren kpi’s voor smart lighting en smart city
  • Voorbeelden van grootschalige uitrol en succesverhalen, respectievelijk good and bad practices en feedback hierover

Project Kennisdelen Netwerk Smart Lighting wil de komende 2 jaar een samenwerkingsproject aangaan, waarbij we in 8 sessies met verschillende onderwerpen die aan elkaar gerelateerd zijn, het gehele proces van smart lighting proberen te doorlopen. De bijeenkomsten zullen zodanig ingericht worden dat kennis van experts en ervaringen van anderen actief ingezet worden om voor jouw eigen praktijk inzichten en input te geven.

Doe je mee?
Op de bijeenkomst in augustus zijn globaal de onderwerpen opgehaald. Samen met de deelnemers willen we die verder invulling geven zodat ze bij jullie dagelijkse werkwijze aansluiten. We organiseren hiervoor een bijeenkomst op 17 maart 2022 (van 13.00 – 17.00 uur) om de onderwerpen in hun samenhang verder te definiëren, met jullie als gemeenten. Hier bespreken we ook de rol van eventuele andere partijen in het project.

Wil je dit project met ons aangaan, vul dan het [ aanmeldformulier ] voor 24 februari 2022 in. Hierin vragen we je een aantal vragen te beantwoorden over de situatie in jouw gemeente mbt smart lighting:

  • Wat is de belangrijkste vraag die in jouw gemeente speelt op het gebied van smart lighting?
  • Wat wil je bereiken met Smart lighting in jouw gemeente, wat zijn de doelstellingen?
  • Hoe zou dit kennisdeelproject zinvol bij kunnen dragen aan jouw dagelijkse werkwijze (bv aan welk project met welke tijdspanne wil je dit kennisdelen koppelen?)
  • Hoe denk jij commitment te kunnen geven aan actieve deelname de komende 2 jaar? En welke collega’s van jou zouden hier ook bij betrokken willen/kunnen worden?

Deze input zullen we gebruiken om de eerste bijeenkomst op 17 maart 2022 verder invulling te geven. Zet de datum dus alvast in je agenda!

Wil je eerst meer informatie, dan kun je ook contact opnemen met een kernteamlid: Arthur Noordhoek (06 2039 4277)‬, Robert Tissing (06 4792 0776)‬, of Rianne Valkenburg (06 5198 5990)

Hopelijk tot 17 maart 2022
Arthur, Robert en Rianne