Gorinchem, 29 november 2021 

Update Omgevingsgericht Lichtontwerp 
Een flink aantal vakgenoten is in de afgelopen periode bezig geweest met zijn of haar bijdrage aan de publicatie Omgevingsgericht Lichtontwerp die in opdracht van OVLNL wordt gerealiseerd. Graag geven we bij deze een korte update.

Aanleiding
Bij omgevingsgericht lichtontwerp staan de omgeving en haar gebruikers centraal. Het puur volgen van richtlijnen, betekent niet automatisch goed licht in de openbare ruimte. Niet de armaturen, masten, hoogtes en uithouders zijn de vertrekpunten in het ontwerp, maar juist de mens, het gebruik, het landschap, de natuur en de beleving. Denk daarbij verder aan thema’s als veiligheid, leefbaarheid, gezondheid, flora en fauna, toegankelijkheid, identiteit en imago, connectiviteit. Er gebeuren op dit vlak goede dingen. Maar die zijn nog te vaak afhankelijk van kennis en ambities van individuen en maken nog onvoldoende integraal onderdeel van het proces. En/of missen de integrale visie vanuit alle betrokken belang(hebbend)en.

Ambitie van het project
Na dit project zijn de principes van omgevingsgericht lichtontwerp bij alle betrokkenen in elke fase van elk project waarin licht in de openbare ruimte een rol speelt op alle locatietypen (verkeer, pleinen, woonstraat ea) bekend en worden ze optimaal toegepast. Een publicatie legt een basis. Het proces er naar toe en erna zal zorgen voor bewustwording en toepassing ervan. Na de projectmatige aanpak van de publicatie is er ook een blijvend kennis portal waar de kennis steeds geactualiseerd en gedeeld wordt. En wordt voor verder kennisdeling via bijeenkomsten gezorgd.

De weg is net zo belangrijk als het doel
Het onderwerp Omgevingsgericht lichtontwerp werpt daadwerkelijk nieuw licht op de manier waarop we tegen verlichtingsvraagstukken aankijken. Vandaar dat we er vanaf het begin voor gekozen hebben om de publicatie samen met experts uit het vakgebied op te pakken. En regelmatig expertsessies te organiseren, teams aan het werk te hebben én via artikelen en (online) bijeenkomsten de stand van zaken te bespreken met jullie. Niet de snelste manier om tot een publicatie te komen, wel voor dit onderwerp de meest passende.

Eerst de basis
Begin 2022 zal het basisboek verschijnen. Met daarin de belangrijkste kennis en inzichten zoals die zijn verzameld. Min of meer theoretische hoofdstukken dus, die inzoomen op vakinhoudelijke thema’s als veiligheid, welbevinden of het instrumentarium en op de proceskant die juist bij omgevingsgericht lichtontwerp essentieel is. Zodat tijdig alle relevante disciplines betrokken zijn, de gebruiker centraal staat en er integraal gedacht en gewerkt wordt. Ook werken we voor elke fase van een project uit welke aspecten van omgevingsgericht lichtontwerp aan bod zouden moeten komen én hoe je dat als betrokkene succesvol kunt realiseren. 

Dan de praktische uitwerking
Met deze basis in de hand gaan we vervolgens een aantal casussen analyseren. In hoeverre ze aan de principes van omgevingsgericht lichtontwerp voldoen of waar het qua visie, ontwerp, beheer of proces beter had gekund om tot een nog beter resultaat te komen. Ook zal er via OVLNL en/of de OVLNL Academy middels bijeenkomsten aandacht aan de praktische invulling van het onderwerp in de dagelijkse praktijk besteed worden.

We houden je op de hoogte van de vorderingen.

Download deze update als pdf-bestand: pdfUpdate_Omgevingsgericht_Lichtontwerp_november_2021.pdf