logo ovlnl 252x60 bg white

pdfUitnodiging_denk-mee-over-de-nieuwe-beoordelingsrichtlijn.pdf

Beste lezer,

De werkgroep ‘OVL Circulair’ van OVLNL gaat een beoordelingsrichtlijn maken. Deze richtlijn biedt concrete handvatten om de mogelijkheden tot reparatie, hergebruik en upgraden van openbare verlichtingsarmaturen onafhankelijk te toetsen.

Overheden, leveranciers/fabrikanten en aannemers/installateurs worden van harte uitgenodigd om mee te praten en denken. In deze uitnodiging vindt u meer informatie.

Wat is de aanleiding?
In 2020 is de Europese norm NEN-EN 45554 gepubliceerd. Deze norm gaat over het bepalen van de mogelijkheden van Reparatie, Hergebruik en Upgraden van elektrische apparaten. Het is een algemene norm, in de huidige vorm kunnen leveranciers van openbare verlichting er niet veel mee. Dat is een gemis, want er is veel behoefte aan praktische instrumenten en objectieve normen als het gaat om circulariteit. Bovendien ontstaat er zonder eenduidig kader een wildgroei aan claims over herstelbaarheid van producten die niet vergelijkbaar zijn en ook niet gecontroleerd kunnen worden.

Wat gaan we doen?
De werkgroep ‘OVL Circulair’ gaat, samen met stakeholders, de norm uitwerken in een beoordelingsrichtlijn specifiek voor armaturen openbare verlichting. Zo wordt de norm praktisch toepasbaar voor ons werkveld. Een dergelijke beoordelingsrichtlijn geeft aan welke gegevens er door marktpartijen moeten worden aangeleverd en hoe deze worden beoordeeld. Dit maakt het mogelijk om producten met elkaar te vergelijken.
De beoordelingsrichtlijn wordt niet gekoppeld aan certificering.

Waarom is dit belangrijk?
Voor zowel opdrachtgevers als leveranciers en aannemers biedt de beoordelingsrichtlijn concrete handvatten om de mogelijkheden tot reparatie, hergebruik en upgraden onafhankelijk te toetsen. De mate waarin reparatie, hergebruik en upgrades mogelijk zijn, bepaalt mede de levensduur van een product en de kansen om deze levensduur te verlengen. Dit is een belangrijke strategie als het gaat om de realisatie van 50% circulariteit in 2030 en 100% circulariteit in 2050.

Hoe gaan we de beoordelingsrichtlijn maken?
Om te komen tot een beoordelingsrichtlijn, doorlopen we een uitgebreid traject. Dat begint in september, met drie werksessies. Daarna zijn er meerdere ronden, waarin er op conceptteksten gereageerd kan worden. Ook wordt er een validatieonderzoek en gap analyse uitgevoerd door DEKRA. Gedurende het hele traject speelt de input van stakeholders een essentiële rol. 

Wie kunnen er meedoen?
Jullie zijn van harte welkom om mee te doen en mee te praten. Vanuit leveranciers, fabrikanten, aannemers en installateurs zijn we specifiek op zoek naar mensen die technische kennis hebben. Om inhoudelijk mee te kunnen praten, is het belangrijk producten en/of processen goed te kennen en/of praktijkervaring te hebben.

Voor deelnemers vanuit de overheden geldt deze voorwaarde niet: beheerders, beleidsmakers, projectleiders, inkopers, etc zijn allen welkom.

Wanneer en waar?
Voor het komend half jaar zijn de volgende bijeenkomsten vastgelegd:

  • dinsdag 27 september, 9.00-12.00 uur: werksessie voor leveranciers en fabrikanten
  • dinsdag 27 september, 13.30-16.30 uur: werksessie voor aannemers en installateurs
  • donderdag 29 september, 9.00-12.00 uur: werksessie voor overheden
  • donderdag 8 december, 13.00-16.00 uur: bespreking concept met de 3 groepen samen

Alle bijeenkomsten vinden plaats in Arnhem bij DEKRA.
We streven voor de 3 sessies in september naar maximaal 20 personen per sessie.

Aanmelden?

Meedenken en meepraten over de nieuwe beoordelingsrichtlijn? Meld je aan!
Dit kun je doen door een mailtje te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vermeld daarbij het bedrijf waarvoor je werkt, je functie en je expertise.

Graag tot ziens in september!

Met vriendelijke groet,

Jaap Nuesink, Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans, namens de werkgroep ‘OVL Circulair’