logo ovlnl 252x60 bg white

 

 titel Licht en de toegankelijke omgeving
Praktijkstudie naar lichthinder door ledarmaturen in verblijfsgebieden
Formaat A4
ISBN nvt
aantal blz 51
prijs gratis voor leden, niet leden-75,00 eur excl btw (alleen als pdf verkrijgbaar)
uitgegeven in  2020
verkrijgbaar via  Het hele rapport is op te vragen via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het netwerk 'Licht en omgeving' van OVLNL richt zich op licht in, en verlichting van, de openbare ruimte. Dit wordt benaderd vanuit architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, waarbij het welbevinden van mensen centraal staat. De stichting Openbare Verlichting Nederland doet een praktijkstudie naar hinder van ledverlichting voor slechtzienden in de woonomgeving.
Op een groeiend aantal plekken waar ledverlichting in de openbare ruimte wordt toegepast, worden signalen over hinder door de helderheid opgevangen.
De huidige richtlijnen zijn niet toereikend om aan de hand van het armatuur een verwachting te kunnen uitspreken of een ledarmatuur aanleiding geeft tot het ervaren van hinder. Er dienen nieuwe, aangepaste richtlijnen voor deze vorm van lichthinder te worden opgesteld die beter aansluiten bij de huidige kennis en inzichten in ledtechnologie. Om hinder door ledarmaturen in de openbare ruimte te beperken en als impuls voor fabrikanten om armaturen te ontwikkelen die minder lichthinder veroorzaken. Dit vormt een aanleiding om de richtlijnen onder de loep te nemen.Daarbij komt dat er nog geen eenduidig vastgestelde meetmethode is om de hoeveelheid verblindende ledverlichting vast te stellen.
Het idee is daarom om, primair aan de hand van een praktijkstudie, een meetmethode te ontwikkelen om de hoeveelheid verblindende verlichting die een led- armatuur veroorzaakt te bepalen.