logo ovlnl 252x60 bg white

cover nabeelden concept juli 2019

  Nabeelden als maat voor visuele storing
auteur Duco Schreuder
formaat A4
ISBN nvt
aantal blz 61
prijs Gratis
uitgegeven in  2019
Verkrijgbaar via: Op aanvraag per e-mail aan:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
ovv: CONCEPT Manuscript Nabeelden
Dr.ir. D.A.Schreuder juli 2019.pdf

Van verschillende zijden zijn, meestal vaag omschreven, klachten geuit over hinder die door de armaturen van openbare verlichting teweeg wordt gebracht. Het kan daarbij gaan om de verlichting van tunnels, van verkeerswegen, en van woonstraten. Voor zover het gaat om wat “conventionele verlichting” wordt genoemd, zijn de methoden bekend om de verlichting zodanig uit te voeren dat de hinder geminimaliseerd wordt.

De situatie is echter ingrijpend veranderd door de op grote schaal toepassen van licht-uitstralende dioden, de zogenaamde leds, als lichtbron. Het betreft hinder die aanzienlijke overeenkomsten, maar ook kenmerkende verschillen, vertoont in vergelijking met de bekende verblinding. 

Observaties in het verkeer hebben de verwachting gewekt dat nabeelden van aanzienlijk belang kunnen zijn bij de beoordeling van de kwaliteit van de openbare verlichting.